El meu dia a dia


Volver al resumen

26/02/2019

Les constel·lacions sistèmiques i la gestió pels interessats Socors, tinc una muralla xina al meu projecte

Haig de confessar que encara que he anat a dues constel·lacions familiars sóc una mica escèptica sobre el tema. Això que algú representi i experimenti sensacions alienes xoca frontalment amb la meva part pràctica i racional. Però quan el PMI va publicar el llibre Rethink! Project Stakeholder Mangement li vaig donar un vot de confiança.

Pels que no coneixeu els mètodes de constel·lacions sistèmiques aquests utilitzen l’espai com a llenguatge, amb el propòsit de mostrar les relacions d’un sistema en un format d’espai. Visibilitzant així les dinàmiques entre els diferents elements, de manera que permet explorar-lo i identificar punts de millora.
Aquests mètodes tenen els seus orígens com a teràpies psicològiques i familiars, però avui en dia s’han estès també al coaching.

La seva aplicació a la gestió dels projecte és tan senzilla com entendre el projecte com un sistema amb elements que estan interrelacionats. Com a elements podem pensar amb els interessats, però també en entregables, objectius . . .

La primera vegada que vaig utilitzar les constel·lacions sistèmiques va ser a una formació d’empresa l’estiu del 2017. El darrer dia havíem de parlar de la gestió dels interessats i vaig pensar en aplicar algunes d’aquestes idees ja que era un grup molt obert i dinàmic.

Un cop introduït el concepte de interessats i la importància que tenen sobre el projecte vam passar a l’acció. Vaig treure la caixa plena de personatges de Lego (Lego minifigures) i els hi vaig demanar que escollissin un personatge per cada interessat. A mesura que els anaven identificant els hi vaig demanar que els col·loquessin sobre un panell. Sense més instruccions, sense haver presentat les constel·lacions sistèmiques ni tampoc cap de les tècniques de representació de interessats. Van anar col·locant els interessats representant amb la posició i la direcció com interactuen entre ells, van fer una constel·lació sistèmica de manera natural.

Un cop col·locats en el panell arriba el moment de les sorpreses, veure com són les relacions entre els interessats. El darrer cop que vaig fer-ho el director de projectes es va adonar que literalment té un MURALLA XINA al seu projecte. Podeu veure a la imatge tots els personatges col·locats, el director del projecte al mig, ningú es mira i la gran muralla. Tot l’equip en una fila sense mirar-se entre ells i sense mirar-se el director del projecte. Les dues patrocinadores donant-se l’esquena i mirant el director del projecte de reüll i l’alta direcció allunyada. Òbviament és una empresa amb una estructura molt rígida, però en aquest cas al director del projecte li va quedar molt clar el perquè de la dificultat de tirar endavant el projecte. No sols és que tot l’equip li doni l’esquena, és que entre ells tampoc es miren. Va ser un moment revelador per ell i em consta que ha començat a moure elements del sistema per millorar la situació.


La gràcia està en la combinació de la constel·lació sistèmica amb la identificació dels interessats amb les figures. Es comença com un joc i això possibilita que l’equip s’obri al màxim.

Us deixo alguns dels personatges escollits més significatius perquè pugueu veure com el fet de utilitzar el joc facilita el poder parlar obertament del interès, poder i influencia dels interessats.


I us deixo amb una constel·lació sistèmica perquè hi penseu una estona, qui us sembla que pot ser el interessat que hi ha a la punta tot sol ?


Si us heu quedat amb ganes de saber més sobre el tema us deixo el vídeo de introducció d’una de les xerrades de la darrera CAS que es va celebrar el passat desembre a Alacant, Evgeni Talal parlant de “Accelerating Transformation with Systemic Coaching”. Llàstima que no es va gravar la sessió.

Us animo a provar-ho amb els vostres projectes, no cal que utilitzeu figures de Lego (encara que és molt més divertit), també ho podeu fer amb simples blocs de fusta.

A divertir-vos i sobretot a aprendre.

 La muralla xina.png


Volver al resumen